Guldkassetten för blind lesbisk poets historia bortom seendet

Årets pris för bästa taltidningsreportage har delats ut. Själva huvudpriset, Guldkassetten, gick till reportaget Blommor, Ryssland och lesbisk kärlek av Aziza Dhaouadi på taltidningen Läns och Riksnytt i Stockholm.

Huvudperson är den blinda, lesbiska poeten Mickaela Persson, som berättar om sin kärlek till kvinnor, sitt inre seende och sin diktning. Hon har varken åkt Transsibiriska järnvägen eller sett blommor men i sitt inre upplever hon järnväg, blomster och mycket annat.
Juryns motivering lyder: I reportaget får vi möta den unga poeten Mickaela Persson som tar oss med till en värld bortom seendet. Det är en värld öppen för alla sinnen och så vacker att Mickaela kan konstatera: ”jag är glad att jag är blind”.

Årets pristagare i tävlingen om Guldkassetten. Från vänster Henrik Jansson och Aziza Dhaouadi, Läns och Riksnytt. Åsa Kjellman Erici, Skånes Taltidning och journalisten Bert Sundström, som agerade prisutdelare.

–  Oväntat! Jag hade väntat mig att något av de andra bidragen skulle vinna, säger Aziza Dhaouadi, som gjort reportaget, och fortsätter:
– Jag är glad över att Mickaela, en blind författare som har ett så målande och bildrikt språk, uppmärksammats inom svensk litteratur. Jag tror att folk inte vet att blinda har en sådan rik inre värld som går att uttrycka på det sätt hon gör.

Två hederspriser delades också ut. Det ena gick till Åsa Kjellman Erici på Skånes Taltidning för reportaget Att måla före och efter gula fläcken. Huvudperson där är konstnären Staffan Björlin, vars synförändringar också förändrat hans måleri. Juryn, under ledning av journalistnestorn Stig Fredrikson, skriver: Reportaget låter oss möta en konstnär som hittar nya sätt att uttrycka sig trots synskadan.

Det andra hederspriset togs emot av Henrik Jansson från Läns och Riksnytt för hans reportage I fjällen får själen plats, där synskadade Ida Östlund är ute och vandrar. Motiveringen lyder: Synskadade Ida förmedlar en sådan lust till fjällturer!

Förutom Stig Fredrikson består juryn av Elisabeth Persson, tidigare bibliotekarie, konstnär samt initiativtagare till en konstskola för barn med synnedsättning i Vietnam, journalisten och tidigare taltidningsredaktören Helén Andersson, samt pensionerade journalisten Kait Bessing. Elisabeth och Kait har en synnedsättning medan Stig och Helén är seende.

Guldkassetten delas ut årligen av Taltidningsproducenternas förening TTF och är en del av dess arbete för högkvalitativa taltidningar som ger ökad delaktighet för personer med synnedsättningar och andra läsnedsättningar.

Priset delades ut av journalisten Bert Sundström, föreläsare under årets taltidningskonferens som ägde runt i Malmö. Det består av en inramad gyllene kassett och har delats ut sedan kassetter var den normala distributionsformen för taltidningar.

Taltidningar bestående av eget redaktionellt material produceras i kommuner och regioner i hela Sverige. De ska inte sammanblandas med inlästa dagstidningar.

Guldkassetten får stöd från Synskadades Riksförbund SRF.

Länkar till de vinnande bidragen:
Blommor, Ryssland och lesbisk kärlek. Aziza Xenia Dhaouadi. Läns och Riksnytt
Konsten att måla före och efter gula fläcken. Åsa Kjellman Erici. Skånes Taltidning
I fjällen får själen plats. Henrik Jansson. Läns och Riksnytt