Guldkassetten till Elins dröm

Elin hade just slutat skolan, det riktiga livet skulle börja, när sjukdomen slog till och Elin förlorade synen. Men Elin gav inte upp sina planer och drömmar för framtiden. I reportaget ”Elins dröm” berättar hon för Eva Marie Svensson på Norrbottens Taltidning hur hon kämpade sig upp ur mörkret och nu siktar på att kunna lämna Piteå för Stockholm – eller kanske Paris. Och med den intervjun vann Eva Marie Svensson Guldkassetten för årets bästa taltidningsreportage.

En leende Eva Marie Svensson ligger på mage bland fallna höstlöv och tittar fram bakom pristavlan med guldkassetten.
Eva Marie Svensson. Foto: Aziza Dhaouadi

”När Elin som nittonåring ska erövra världen förlorar hon synen. Paradoxalt nog blir olyckan hennes väg ut ur mörker. Ett gripande porträtt som förmedlar hopp och framtidstro.” skriver juryn i sin motivering.

– Vi blev hela tiden positivt överraskade av alla nya vändningar reportaget tar, säger juryns ordförande, författaren och kulturjournalisten Ulrika Knutson.

Eva Marie Svensson var mycket glad över vinsten och berättade att hon gripits djupt av Elins öde.

– Det var skönt att hon inte kunde se mina ögon när vi träffades, för det är ju oprofessionellt av reportern att gråta under intervjun, sa hon när hon tog emot den gyllene tavlan av prisutdelaren Johanna Melén, utrikesreporter på Sveriges Radios Ekoredaktion.

Dodo Parikas håller nöjt tavlan med hedersomnämnandet framför sig. I bakgrunden syns en vit gardin med stora röda prickar.
Dodo Parikas. Foto: Åsa Kjellman Erici

Dodo Parikas, Skånes Taltidning, fick ett hedersomnämnande för reportaget ”Raoul Wallenbergs portfölj och katterna i Katarakten”, där han porträtterar 95-årige keramikern Gustav Kraitz, som flydde andra världskrigets Ungern och sovjetiska fångläger. ”Konstnären Gustav Kraitz ville bara måla, men hamnade ofrivilligt i krig och fångläger. Efter flykten skapar han världen i keramik. Ett tankeväckande porträtt, i en ny krigstid.” skriver juryn i motiveringen.

Båda pristagarna har också tidigare belönats i Guldkassettentävlingen och håller hög nivå på sina reportage, enligt juryn som förutom Ulrika Knutson har bestått av journalisterna Helen Andersson och Kait Bessing samt datateknikern och utbildaren på synhjälpmedel Tony Bernedal.

Guldkassetten arrangeras av Taltidningsproducenternas Förening, TTF, och delades ut i samband med föreningens konferens och årsmöte i Sundsvall. Prisutdelaren Johanna Melén var årets inspiratör på konferensen.

Guldkassetten är en del i TTF:s arbete för högkvalitativa taltidningar som ger ökad delaktighet för personer med synnedsättningar och andra läsnedsättningar. Priset består av en inramad gyllene kassett och instiftades när kassetten var den normala distributionsformen för taltidningar.

Guldkassetten sponsras av Synskadades Riksförbund.

Lyssna på de vinnande reportagen här:

Elins dröm – Eva Marie Svensson, Norrbottens Taltidning

Raoul Wallenbergs portfölj och katterna i Katarakten – Dodo Parikas, Skånes Taltidning