När flera närliggande kommuner valt att lägga ner sina taltidningar fortsätter Botkyrka att satsa på en taltidning av god kvalitet.
I Botkyrka ska en funktionsnedsättning aldrig få bli till ett funktionshinder. Där har man kommit fram till att en kommunal taltidning allra bäst tillgodoser det speciella informationsbehovet som personer med synnedsättning lever med.
Taltidningen berättar om det som inte finns tillgängligt någon annanstans. Till exempel förändringar i kollektivtrafik och den offentliga miljön i form av gatuarbeten och inte minst: information riktad direkt till synskadade. Det vill säga det som ibland kallas tilläggsinformation.
Ann Bjellert är funktionshinderstrateg i Botkyrka. Hon berättar att FN:s Funktionsrättskonvention, som gäller i Sverige, gjort det lättare att argumentera för allas rätt att ta del av information, oavsett funktionsnedsättning.
– Synnedsättning är definitionsmässigt en funktionsnedsättning och en funktionsnedsättning leder i sin tur till konventionens funktionsrätt, säger hon.
Tillgänglig webb och liknande lösningar kan inte ersätta en taltidning då alltför många personer lever i ett digitalt utanförskap. Inte minst personer med synnedsättning.
– Det känns mycket bra att få chansen att jobba för Botkyrka taltidning. Jag vill i nära samarbete med kommunen och lokala funktionshinderorganisationer producera en taltidning som är långt ifrån lagom. Det säger Erik Björnfot, som är redaktör för Botkyrka taltidning.