Guldkassetten 2011 till Luleå! Hederspriset till Stockholm.

Tove Monsen, Luleå, till höger, är årets Guldkassettenpristagare. Bengt Rejhed, Stockholm, till vänster, fick juryns hedersomnämnande. Juryledamoten Lena Höjdevall från Mjölby, mitten, delade ut priset vid TTF:s konferens i Västerås på fredagen. Foto: Johan Rosengren

Tove Monsen från Taltidningen Insyn i Luleå tog hem 2011 års upplaga av Guldkassetten, priset för årets bästa taltidningsreportage. Hederspristagare blev Bengt Rejhed från Läns- och Riksnytt i Stockholm. Båda prisades vid en ceremoni i Västerås på fredagen.

Det är första gången priset går till Luleå och Tove Monsen. ”Jag blev jättejätteglad och överraskad och lite rörd! Jag hade inte väntat mig att vinna, jag tyckte själv att reportaget var lite FÖR positivt, en solskenshistoria” sade hon med pristavlan i handen.

Hennes reportage, Nina och Tilda, handlar om två synskadade åttaåriga flickor på Ringelskolan i Arvidsjaur och hur det går för dem i skolan med seende kompisar, anpassade läromedel och assistenter. Motiveringen löd ”I ett inslag lika ljust och hoppfullt som den första sommarlovsdagen, inser vi plötsligt att allt kan gå bra för två synskadade barn, både hemma och i skolan.”

Tove Monsen delade med sig av priset: ”De här människorna har ägnat en hel dag åt mig. Nu är det som en belöning åt dem också. Och egentligen var det min kollega Ingrid Haglund som skulle göra det här reportaget och som har gjort all research. Men när dagen var inne fick hon förhinder och jag åkte till skolan istället.”

Bengt Rejhed hade besökt vattenmuseet Aquaria i Stockholm i sitt inslag. ”I samma tempo som i en bra poplåt – och med lika bra ljud – uppenbaras fiskarnas färgrika och undersamma värld i tropikerna och i Norden” skrev juryn i sitt utlåtande. ”Jag är väldigt överraskad! Jag trodde att ett reportage med mera ”human touch” skulle vinna så jag hade faktiskt smitit från prisutdelningen för att göra fler reportage… Aquaria var kul att göra, det blev fart i reportaget tack vare guiden på museet och inte minst malen Malte!” sade Bengt Rejhed efteråt.

Priset Guldkassetten delas ut för trettonde året i rad av yrkesföreningen TTF, Taltidningsproducenternas Förening. Medlemmarnas tidningar förväxlas ofta och gärna med dagstidningarnas inlästa upplagor, något som Tove Monsen kommenterade efteråt: ”Det känns extra fint att få pris för det vi gör och som är unikt: en taltidning med egna reportage, för synskadade.”

Prisutdelare var jurymedlemmen Lena Höjdevall från Mjölby. ”Det var genomgående hög kvalitet på bidragen fast det tyckte vi förra året också. I år var vi helt eniga om vem som skulle vinna Guldkassetten. Priset har stor betydelse. Jag tror det stimulerar till att göra ännu bättre reportage.”

Genom taltidningar får synskadade och andra läshandikappade vidgade vyer och blir mera delaktiga i samhället. Priset, som är sponsrat av Engströms och Bong, består av en vacker tavla med en gyllene kassett och 5000 kronor.

Bong är ett ledande europeiskt specialförpacknings- och kuvertföretag som erbjuder lösningar för distribution och paketering av information, reklamerbjudanden och lätta varor.

Engströms har sålt inspelningsmedia i 35 år. Företaget erbjuder produktionsutrustning och förbrukningsmateriel inom video, audio och data av de mest namnkunniga leverantörerna.

Vidare har Piratförlaget och Storyside sponsrat tävlingen med ljudböcker.

Direktlänkar till de båda vinnande reportagen:

http://stream.skanestaltidning.se/guld11/monsen.mp3

http://stream.skanestaltidning.se/guld11/rejhed.mp3

Övriga deltagares reportage finns att lyssna på strömmande på www.sverigestaltidningar.se

Helena Frank, tävlingsadministratör