Guldkassetten 2009 till Stockholm – hederspriset till Skåne!

Johan Rosengren till höger, Birgitta Fredén till vänster, båda med sina pristavlor. I mitten prisutdelare Lena Liljeborg.Johan Rosengren, från taltidningen Läns- och Riksnytt i Stockholm, har gjort årets bästa taltidningsreportage. För det belönades han med Guldkassetten vid en ceremoni i Linköping på fredagen. Birgitta Fredén från Skånes Taltidning fick juryns hedersomämnande.

”Min kollega vann priset 1999. Han satte upp sin vackra tavla på redaktionen, och sedan dess har jag inspirerats av den och honom”, log Johan Rosengren när han tog emot priset ur journalisten Lena Liljeborgs hand. Han fortsatte: ”Det här är ett pris som betyder väldigt mycket för mig. Guldkassetten är alltid en höjdpunkt på konferenserna. Jätteroligt att vinna.”

Hans reportage, ”På spåret” skildrade synskadades besök bland syllar och strömskenor nere på spåret på Kungsträdgårdens tunnelbanestation. De fick känna på hur högt det är upp till perrongen och hur utrymmet ser ut där man kan söka skydd, under perrongen.

Juryns motivering löd: ”Reportern nedstiger i underjorden och lyssnaren flämtar till. Koncentrerat, med teknisk precision, avtäcks en farlig verklighet för varje synskadad.”

Juryn gav sitt hedersomnämnande till Birgitta Fredén från Skånes Taltidning i Malmö. Hennes reportage, ”Ruths äventyr”, porträtterade danska jazzsångerskan Ruth Cantoreggi, med ett rikt liv bakom sig, från krigsutbrottet i Prag till kommunfullmäktige i Sjöbo på äldre dar. Motiveringen: ”Birgitta Fredén ger oss jazzmusikern Ruths skrattande och världspolitiska minnen. Reportern vågar kliva åt sidan och låta oss lyssna.”

Priset består av 5000 kronor, en tavla med en förgylld kassett samt inte minst en korg full med skönhetsprodukter för både honom och henne, från sponsorn L’Occitane. Det franska doft- och kroppsvårdsmärket har punktskrift på sina förpackningar och arbetar mycket för att motverka blindhet i tredje världen. Företaget driver också en skola i Provence, där synskadade män och kvinnor lär sig bli parfymörer.

Även Piratförlaget har sponsrat tävlingen med ljudböcker.

Lena Liljeborg var en av juryledamöterna och dessutom Årets inspiratör på TTF:s konferens, där priset delades ut. ”Jag är imponerad av det vinnande bidraget, så skickligt gjort i en sådan svår ljudmiljö” sade hon.

Birgitta Fredén stod själv på scenen för att banda prisutdelningen när Lena Liljeborg läste upp hennes namn. ”Oj! Det var verkligen oväntat. Jag är mycket hedrad, och det var hemskt roligt att träffa Ruth. Hon är en färgstark och intressant människa.”