Guldkassetten 2010 till Skåne!

Mats Sundling, till höger, mottog Guldkassetten för årets bästa taltidningsreportage. Prisutdelare var radiojournalisten Thomas Nordegren. Priset delades ut på Elite Hotel Knaust i Sundsvall. Foto: Åsa NilssonMats Sundling, från Skånes Taltidning i Malmö, har gjort årets bästa taltidningsreportage. För det belönades han med Guldkassetten vid en ceremoni i Sundsvall på fredagen. Elisabet Andersson från På tal om Stockholm fick juryns hedersomnämnande. Applåderna ekade när prisutdelaren Thomas Nordegren, radiojournalist, läste upp nomineringar och namn.

Med vetskap om att det fanns synskadade i publiken passade vinnaren Mats Sundling på att beskriva sitt ansiktsuttryck: ”Jag står här med ett fånigt leende, jag har varit med i tävlingen i flera år utan att vinna så jag hade skruvat ner mina förväntningar till en nykter nivå. Jag är glad och hedrad.”

Sundlings reportage handlar om den blinde amerikanske pianisten Lou Clayton, tidigare advokat och domare i Florida. Som pensionär han har blivit Malmöbo och spelar på en diner där varje söndag.

”Det var ett väldigt roligt reportage att göra. Jag hittade en artikel om restaurangen i en lokaltidning, och såg en bild på en man med mörka glasögon. Då blev jag nyfiken, och gjorde det man som journalist normalt inte ska göra: jag gick dit med min mikrofon utan att ha gjort research, och med bara två frågor i huvudet: ’vem är han och hur har han hamnat här’.”Elisabet Andersson visar upp sin plakett, medan Åsa Nilsson bandar prisutdelningen. Foto: Martin Holmström

Juryn föll för tilltaget och motiverade priset: ”Med precision fångas, i restaurangmiljö, en amerikansk pianist och ett liv som aldrig låtit sig styras av ett handikapp. Varje lyssnare känner smaken av frihet.”

Elisabet Andersson som fick juryns hedersomnämnande, höll ett kort tacktal på bästa galamanér: ”Jag vill tacka mamma och pappa och min son och katten!”

Hennes reportage ”Tedans” skildrade Nordiska museets satsning på kulturdans i Stockholm. Juryns motivering: ”Sex minuter dansmusik och vardagsglada röster i ett nästan perfekt reportage.”

Guldkassetten delades ut för tolfte året i rad. Tävlingen är instiftad av yrkesföreningen TTF, Taltidningsproducenternas förening, och ceremonin hölls på dess årliga konferens. Genom taltidningar får synskadade och andra läshandikappade vidgade vyer och blir mera delaktiga i samhället. Priset, som är sponsrat av Engströms och Bong, består av en vacker tavla med en gyllene kassett och 5000 kronor.

Bong är ett ledande europeiskt specialförpacknings- och kuvertföretag som erbjuder lösningar för distribution och paketering av information, reklamerbjudanden och lätta varor.

Engströms har sålt inspelningsmedia i 35 år. Företaget erbjuder produktionsutrustning och förbrukningsmateriel inom video, audio och data av de mest namnkunniga leverantörerna.

Vidare har Piratförlaget och Storyside sponsrat tävlingen med ljudböcker.

Prisutdelaren, radiojournalisten Thomas Nordegren, framhöll tävlingsbidragens höga lägstanivå. ”Jag är speciellt imponerad över de båda vinnarinslagen, som var fint mixade i svåra miljöer. Det är en sak som radiolyssnare ofta klagar över, att de inte hör vad som sägs eftersom bakgrundsljudet är för högt, men de här reportrarna tycker jag har lyckats.”

Vann rätt bidrag? Lyssna på samtliga bidrag här på TTF:s hemsida, längre ner i ämnet Guldkassetten.

Direktlänk till Mats Sundlings segerreportage: http://stream2.skane.se/Taltidning/guld10/msundling.wma

Direktlänk till Elisabet Anderssons hedersreportage: http://stream2.skane.se/Taltidning/guld10/eandersson.wma