Guldkassetten 2012 till Göteborg – hederspriset till Västerås

Guldkassettenvinnaren Zandra Classon, prisutdelaren Kjell Albin Abrahamson och hederspristagaren Johan Lunner. Foto: Åsa Nilsson

Det blev Zandra Classon från Ljudmagasinet i Göteborg som tog hem Guldkassetten 2012 för sitt reportage ”Det smakar som att hänga ut tungan i regnvädret”. Reportern följer Barbro Karlsson som berättar om sitt liv, och om sin stora hobby bakning. Zandra tog emot pristavlan på Taltidningsproducenternas Förenings konferens i Malmö under fredagseftermiddagen. Prisutdelare var radioprofilen Kjell Albin Abrahamson, som också satt med i juryn. Juryns motivering: ”En osentimentalt berättad gripande historia, där bakningen väver ihop helheten. Lysande teknisk utformning. Väl avvägda inpass från reportern kröner det hela.”

”Oj, det var helt otippat, jag trodde verkligen inte att jag skulle vinna” sa Zandra Classon när hon tog emot priset, och intygade att den känslan faktiskt var sann, då Kjell Albin Abrahamson invände att ”så ska man ju säga”. Zandra berättade vidare att intervjupersonen är en trogen läsare som hon ofta talar med, men som ändå var ganska svårövertalad att ställa upp på intervju eftersom hon tyckte att hennes liv inte var så intressant. Men alla som lyssnat på reportaget tycker tvärtom.
”Det var i alla fall ett mycket roligt reportage att göra” sa Zandra Classon med den stora tavlan i famnen.
Johan Lunner från Taltidningen VKL i Västerås fick juryns hedersomnämnande för reportaget Yoga. Juryns motivering: ”Lyssnaren kastas in bland yogaövningarna – det förmedlar ledarens entusiasm för gruppen med synskadade deltagare. Han blir med reporterns hjälp en förebild för andra.”

Guldkassetten är ett pris instiftat av TTF, Taltidningsproducenternas Förening, och priset delas ut för fjortonde året i rad. En jury bestående av både synskadade och seende, kunniga inom ljud och journalistik har utsett pristagaren, som får 5000 kronor och en vacker tavla med en inramad guldkassett.

Syftet med priset är att främja det goda reportaget, och att berätta att taltidningar finns. Taltidningar ger synskadade och andra läshandikappade vidgade vyer och mera delaktighet i samhället. TTF:s medlemstidningar är fristående produkter och har inga tryckta förlagor, till skillnad från morgontidningarnas inlästa upplagor. Huvudman är oftast ett landsting eller kommun.

Självklart ges alla taltidningar inom TTF ut elektroniskt och/eller på cd-skiva. Men när tävlingen startade 1999 var tekniken till stora delar en annan. Vi har valt att behålla namnet Guldkassetten eftersom det är inarbetat och numera sticker ut litegrann. Och alternativen? ”Guldskiva” är ju redan taget och ”Guldfilen” låter som något man hittar i mejerihyllan…

Taltidningsproducenternas förening och Guldkassetten riktar ett stort tack till tävlingens sponsorer Bong, Engströms, Piratförlaget och Storyside. Varmt tack för ert stöd!

Här kan du lyssna på Zandra Classons vinnarreportage ”Det smakar som att hänga ut tungan i regnvädret” strömmande (tid 11.22)

Här kan du lyssna på Johan Lunners hederspristagarreportage ”Yoga” strömmande (tid 13.37)
Vann rätt bidrag? Du kan lyssna på alla bidragen längre ner på den här sidan.

Leave a comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *